Serwisy Medforum

Zdrowe odżywianie latem

Soki owocowo-warzywne
Fot. medforum
Soki owocowo-warzywne
(5)

Jak zadbać o zdrowe odżywianie w trakcie wakacji? Co zrobić, aby skompletować optymalną dietę? Co jeść podczas dokuczliwych upałów?

Pierwiastki zdrowia

Ciepłe dni często zachęcają nas do wzmożonej aktywności fizycznej. Jednak podczas wysiłku, wraz z potem, tracimy wiele niezbędnych mikroelementów, takich jak wapń, sód, potas i magnez. Każdy sportowiec wie, jak ważne jest uzupełnianie ich niedoboru.

W związku z tym powinniśmy spożywać jak najwięcej produktów zawierających te składniki mineralne. Wapń znajdziemy w mleku i soku pomarańczowym, sód - w białku jaja i soli, potas występuje w morelach, bananach, szpinaku i ziemniakach, zaś w magnez bogate są orzechy, jagody i ananasy.

Warzywne menu

Podstawę naszego letniego jadłospisu powinny stanowić warzywa. Upały nie sprzyjają jedzeniu tłustych, ciężkich potraw, po których stajemy się tylko bardziej zmęczeni i senni. Powinniśmy skłaniać się raczej ku kilku (optymalnie pięciu) lekkim posiłkom w ciągu dnia. Doskonałym daniem lub uzupełnieniem posiłku będą różnego rodzaju sałatki. Zalecana jest na przykład taka z pomidorów i kapusty pekińskiej zawierających witaminy B1, B2 i B6, z cukinii bogatej w witaminę A, a także z młodego groszku, który jest kopalnią witaminy E.

Ciekawym urozmaiceniem letniego menu będą również zupy w postaci chłodników oraz gotowane na parze brokuły, kalafior i fasolka szparagowa (wit. A i C). Ponadto warto zrezygnować z kalorycznych „zapychaczy”, takich jak chipsy i wybrać odżywcze przekąski w postaci kawałków świeżej marchwi lub ogórka. Wprowadzenie do naszego życia takiego menu szybko sprawi, że poczujemy się lekko i zdrowo.

(5)

Autor/autorzy opracowania:

  • AWG Polska Sp. z o.o., informacja prasowa